header4

Kostpolitik i Vuggestuen Kernehuset

Vi ønsker at have en fælles professionel holdning til den kost børnene tilbydes i Kernehuset. Vi tager udgangspunkt i fødevarestyrelsens kostråd og de nordiske næringsstofanbefalinger og anbefalinger for den danske institutionskost. Vi tager hensyn til børnenes kulturelle og religiøse baggrund, så der altid er mad de kan spise. Hvis et barn har behov for diætkost skal denne være lægeordineret og vi skal have en skriftlig vejledning med anvisninger på, hvilke hensyn, der skal tages i forhold til kosten.

Hvis et barn skal have specialkost ved sygdom skal dette medbringes.

Mål

Vi ønsker at reducere indtag af sukker i hverdagen. På den måde har forældre selv råderet over hvor meget sukker deres børn indtager. Når vi får risengrød får vi et drys kanelsukker på, når vi får boghvedegrød får vi sirup på. Vi spiser rugbrød med ost samt frugt til formiddag. Kostpolitikken evalureres hvert år på det første bestyrelsesmøde efter valg i efteråret.

Mad i hverdagen

Som udgangspunkt forventer vi, at børnene har spist morgenmad hjemme, inden de kommer i Kernehuset. Vi tilbyder havregryn/havregrød i tidsrummet 7.00-7.30 til de børn som ikke har nået at spise hjemmefra.

Kl. 8.30/8.45: Vi spiser rugbrød/groft franskbrød med smør og ost samt lidt frugt. Vi drikker mælk eller vand til.

Kl. 10.30/10.45: Vi spiser varm mad, fredag får vi rugbrød med grønt til. Vi drikker vand til.

Kl. 13.45/14.00: Vi spiser rugbrød/groft franskbrød med smør og pålæg samt grønt eller frugt. Vi drikker mælk eller vand til.

Når vi er på legepladsen tilbyder vi vand ved behov.

Bamse-stuen med de store børn er af og til på tur, hvor de har madpakker med hjemmefra. Vi opfordrer til at give en sund og turvenlig madpakke med.

Mad til fest/fødselsdag/afslutning

Hvis I ønsker at barnets fødselsdag/afslutning skal markeres i Kernehuset anbefaler vi at der medbringes frugt (f.eks. vindruer, melon, blåbær, jordbær o.s.v.), ostehaps, rosiner, boller el.lign. Vi vil meget gerne have frugten skåret ud i mundrette stykker, når den medbringes.

Fastelavn: Vi får fastelavnsboller.

Påske: Vi finder vi små chokoladeæg på legepladsen.

Jul: Vi får vi pebernødder når vi hygger med julesange.

Vuggestuens fødselsdag: Vi får et stykke kage.

Bedsteforældredag: Bedsteforældrene medbringer kage.

 

Det pædagogiske arbejde

Når børn og personale samles omkring måltidet, lærer børnene om socialt samvær og fællesskab. Inden måltidet kan indtages vasker vi hænder med børnene. Nogen er med ved håndvasken, de helt små får en våd engangsvaskeklud.

Vi tilbyder den sunde mad og snakker om de sunde grønsager osv. I forbindelse med det sociale samvær spiser personalet et pædagogisk måltid, det vil sige en lille portion af den mad som børnene får serveret.

Vi prioriterer, at der er ro og hygge omkring bordet, og at børnene lærer almindelig bordskik, som f.eks. at sende maden videre, at vi venter på hinanden.

Børnene øser så vidt muligt selv deres mad op og giver videre til næste barn. Mælk/vand hældes op i en lille kande, så børnene selv kan lære at hælde op.  Alt omkring bordet er naturligvis tilpasset det enkelte barns alder.

De større børn hjælper nogen gange med ved borddækning og ved oprydningen – henter rullevognen med service og mad i køkkenet og kører den retur til køkkenet. Desværre kan vores børnegruppe (p.g.a. alder, sikkerhed og hygiejne) ikke være med i køkkenet, men de ser køkkenet, når de hjælper med rullebordene og de ”besøger” gerne vores køkkenmedarbejder og får en god snak.